De dag dat wij de schutting bij u gaan vlechten spreken wij ’s ochtends na aankomst nogmaals de plaatsing met u door. Zodra uw wensen duidelijk zijn starten wij met het plaatsen van de kastanjehouten palen, die op een afstand van ca. 60 cm van elkaar geplaatst worden en 70 cm de grond in worden gewerkt. Deze palen vormen de stevige basis, het zg. skelet. Als al deze palen geplaatst zijn worden één voor één de wilgentakken tussen de palen door gevlochten om vervolgens krachtig tegen elkaar te worden gedrukt. Dit is zwaar werk en het is van belang dat dit secuur wordt uitgevoerd. Worden de takken niet voldoende samengedrukt dan ontstaan er veel openingen in de schutting. Telkens opnieuw worden de gestapelde takken krachtig samen gestampt zodat zij mooi op elkaar aansluiten en er zo min mogelijk ruimte tussen de takken open blijft.
Kastanjehout of levende wilgenpalen?
Kastanjehouten palen
De kastanje houten palen die wij gebruiken zijn afkomstig van de tamme kastanje. Deze worden gekweekt in speciaal daarvoor aangelegde bossen in Frankrijk. Het milieuvriendelijke Kastanje hout gaat onbehandeld gemakkelijk 15 tot 20 jaar mee en is daardoor een prima alternatief voor tropisch hardhout.
Levende wilgenpalen
De schutting kan desgewenst gevlochten worden op levende wilgenpalen; deze palen worden in de grond geplaatst, ontwikkelen nog hetzelfde jaar wortels en lopen het volgend voorjaar uit. In de loop der jaren zullen zij uitgroeien tot wilgenbomen. Door deze boompjes jaarlijks te snoeien ontstaan knotwilgen. Er ontstaat een mooi natuurlijk effect.
Gebruik van de levende wilgenpalen adviseren wij echter alleen als u beschikt over een ruime tuin. Voor een mooi effect moeten de boompjes jaarlijks gesnoeid worden.
Vormen en maten
Verse, jonge wilgentenen zijn enorm buigzaam waardoor er gemakkelijk mee gevlochten kan worden. Wilgentenen manden zijn daar een mooi voorbeeld van. Een andere, enorm decoratieve toepassing is de wilgentenen schutting. Je kunt dus niet alleen recht toe recht aan vlechten maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een schuttingen die laag begint, naar het midden toe langzaam omhoog loopt om vervolgens aan de andere kant weer laag uit te lopen. Maar ook schuttingen met open gewerkte stukjes, afwisselend hoge en lage stukken zijn mogelijk.
Rozenbogen, mooie groene bogen, pergola’s of poorten, beschoeiingen van bv slootkanten, speelhuisjes voor de kinderen, plantenbakken, borders, het is allemaal mogelijk.
Wat dacht u van een mooi gevlochten scherm rond die onooglijke afvalcontainers?
Er is heel veel mogelijk. In ons fotoalbum vind u foto’s van een groot aantal mogelijkheden en/of toepassingen. Heeft u een eigen ontwerp dat u wilt laten uitvoeren? Neem gerust contact met ons op en maak uw wensen kenbaar. Wellicht zijn wij in staat het gewenste voor u te realiseren.
Levensduur
Wilgentenen schutting
Een wilgentenen schutting gaat gemiddeld zo’n 8 a 10 jaar mee. De levensduur is mede afhankelijk van de weersomstandigheden in de loop van de jaren en de plaats waar de schutting staat. U kunt zelf ook iets doen om de levensduur van uw schutting te verlengen; door de wilgentenen eens per jaar te (laten) behandelen met olie. De olie zal in het hout trekken en maakt dat de takken minder uitdrogen waardoor zij langer flexibel blijven dus langer meegaan. Wij voeren deze werkzaamheden graag jaarlijks voor u uit maar u kunt dit ook zelf doen, het hoeft geen tijdrovende klus te zijn.
Levensduur verlengen
Zoals eerder beschreven is de wilgentenen schutting uitermate geschikt om bloeiende klimplanten tegen te laten groeien. Buiten het feit dat het erg mooi staat verlengt het de levensduur van uw schutting omdat de planten vergroeien met uw schutting en het geheel nog steviger wordt. Het plaatsen van klimplanten zoals bv Blauwe Regen, Clematis in verschillende kleuren, de weelderig bloeiende passiebloem in sprekende kleuren , de Kamperfoelie of heerlijk geurende Jasmijn zijn een lust voor het oog en verrijken uw tuin.
Geluidswal
Wordt uw rust verstoord door verkeer, burengerucht of andere geluidsoverlast? Dan is het plaatsen van een wilgentenen geluidswal een prima optie.
Eerst wordt er een schutting geplaatst in de door u gewenste lengte en hoogte. Vervolgens vlechten wij op een afstand van ca. 25 cm een tweede schutting.
De ruimte tussen de twee schuttingen vullen wij geheel op met rijshout. Zo ontstaat er een geheel natuurlijke geluidswal en kunt u weer genieten van de rust.
Vlechtseizoen
Het vlechtseizoen loopt van november tot en met eind juni/half juli. Deze periode is sterk afhankelijk van het weer in de lente en kan van jaar tot jaar verschillen.
Is het al heel vroeg in het jaar zonnig en droog weer dan worden de takken eerder dor. Droge takken laten zich veel minder gemakkelijk verwerken wat kan leiden tot kwaliteitsverlies en inherrent daaraan een kortere levensduur van de schutting.
Dat willen wij te allen tijde voorkomen. Vandaar dat wij stoppen met vlechten zodra de takken te dor worden.